Πέμπτη 16 Ιουνίου 2011

Τα χειροποίητα μου σαπουνάκια με Λάδι Ελιάς και Αυτοφυή Κυπριακά Βότανα...

  Πρίν λίγους μήνες ακολουθώντας ένα λινκ στο ίντερνετ μετά από ένα σχόλιο που είχα κάνει σχετικά με το θέμα της σαπωνοποιίας (που ομολογώ μου φαινόταν πολύ μακρινός κλάδος από τις καθημερινές μου ενασχολήσεις) πείστηκα να κάνω το πείραμα και προσπαθήσω να φτιάξω τα δικά μου σαπούνια... Το αποτέλεσμα είναι πέρα για πέρα ικανοποιητικό και οι φίλοι που τα δοκίμασαν αλλά και οι πρώτοι πελάτες είναι ενθουσιασμένοι! .......
Για τα σαπούνια μου χρησιμοποιώ μόνο Αγνό Παρθένο Ελαιόλαδο, όχι μόνο για τις ιδιότητες τους αλλά και για το λόγο ότι θέλω τα σαπούνια μου να έχουν υλικά μόνο από την Κυπριακή Γή , γιατί πιστεύω ότι είναι και καλύτερο για τον ανθρώπινο οργανισμό να  "τρέφεται" από τον Τόπο που τον γέννησε..!!
Τα Κυπριακά Βότανα είναι γνωστά από την Αρχαιότητα για τις θεραπευτικές του ιδιότητες. Συγκεκριμένα ο Αριστοτέλης αναφέρει: .."Εὑρέθη εν Κύπρω νήσω ὅτι ἐστίν ὅρος μέγα και ὑψηλόν ὐπέρ πάντων των βουνῶν αυτῆς, Τρόγοδος καλούμενον, πολλά και διἅφορα εἴδη βοτάνων της ιατρικής τέχνης χρήσιμα εὑρισκόμενα, άτινα λέγειν επιχειρούντα καθ' ἕν, επιλῆψει μέ διηγούμενος ο χρὅνος. " (Fv. VI. Phys. 266).
Τα βότανα μαζεύονται την κατάλληλη εποχή όταν οι θεραπευτικές τους ιδιότητες βρίσκονται στο αποκορύφωμα τους. Αυτό επίσης σημένει ότι δεν μπορώ να μαζέψω ούτε να παράγω μεγάλες ποσότητες σαπουνιού γιατί η περίοδος συλλογής των βοτάνων είναι συγκεκριμένης διάρκειας αλλά και η διαδικασία της σαπωνοποίησης χωρίς μηχανικά μέσα είναι χρονοβόρα διαδικασία.. (επίσης η συλλογή των βοτάνων εξαιτίας της οικοπεδοποίησης και των καλλιεργειών είναι είναι πολύ δύσκολη και οι ποσότητες πολύ μικρές και πολύ συχνά ταξιδεύω πολύ μακρυά για να τα συλλέξω και από δύσβατες περιοχές, και όχι δεν φοβάμαι τα φίδια..αν τα φοβόμουν δεν θα το έκανα.. επίσης,  χρειάζεται μεγάλη προσοχή στη συλλογή των φυτών με τρόπο που να ωφελούνται παρά να βλάπτονται, γιατί πάνω απ΄όλα οι άνθρωποι έχουμε χρέος στη Φύση που μας θρέφει για να συνεχίσει να το κάνει..!!)



Δεν υπάρχουν σχόλια: